Moja Praca

Bazyliowe Pesto

By Maj 31, 2016 3 komentarze

  • Makaron: 500g
  • Bazylia: 1 pęczek (1 duża doniczka)
  • Oliwa z Oliwek: 4 łyżki
  • Połówka Cytryny
  • Słonecznik: 3 łyżki
  • Ser Grana Padano: 2 łyżki
  • Czosnek

Nie potrafię, nie lubię i nie znam się na gotowaniu. Ale uwielbiam makaron i od dziecka jestem jego wielką fanką, pod każdą postacią, nie tylko dlatego, że moja rodzina zajmuje się produkcją makaronu od kiedy byłam bardzo małą Mają 😉

Jednym z moich ulubionych przepisów na makaron jest przepis bazyliowe pesto, które robi się w mgnieniu oka, przy pomocy jedynie kilku składników.

Zaczynam od ugotowania makaronu, w tym czasie obrywam listki świeżej bazylii i wrzucam do blendera. Dodaję łyżkę soku z cytryny i garść pestek ze słonecznika, możecie też dodać orzeszki piniowe, lub pestki dyni. Dosypuje 2 łyżki sera Grana Padano (akurat taki miałam w domu), w oryginale powinien to być tarty parmezan. Rozgniatam ząbek czosnku i dorzucam do blendera. Na koniec dolewam 4 łyżki oliwy z oliwek i dodaję przypraw do smaku, miksujemy na gładką masę. Jeśli wyjdzie Wam bardzo gęsto pesto, dolejcie więcej oliwy.

Mieszam ugotowany makaron ze świeżym pesto i gotowe!
Smacznego 🙂

3 komentarze

Odpowiedz